понеделник, 10 юни 2013 г.

Здравословното хранене не е мит



Истината е, че от масмедиите се налага известно отхвърляне на здравословнохранене. При положение, че се рекламират храни, пълни с консерванти и главно полуфабрикати, лесно можем да се подведем и да се понесем по течението, избирайки да се храним с прекалено калорична и рафинирана храна, нямаща нужните полезни съставки за нашето тяло. В напрегнатото ни ежедневие нямаме време за готвене и за подбор на продуктите. В магазина грабваме първите попаднали ни пакети с храна и готвим на микровълновата печка за минути. По време на обедната почивка обядваме „на крак” с хамбургери и пици приготвени от замразени и  съмнителни продукти. Така е по-лесно и ни спестява време, но каква е цената, която плащаме за тази безотговорност към нашето здраве? Висока.
Последиците от калоричната и лишена от витамини храна, която се рекламира масово са захарен диабет, хипертония, рак, затлъстяване. За съжаление все по-често тези заболявания се проявават при деца. Лошият  пример на възрастните, които консумират газирани напитки и „бързи храни” се отразява на младото поколение и то расте без нужните дози витамини и минерали.
Нужно е още в най-ранна възраст да се поставят основите на стремежа към природосъобразно и здравословно хранене и вместо снакс на детето да се дават ябълки и зеленчуци. Да се приготви домашна зеленчукова или пилешка супа не е трудно и би отнело на една майка около половин час – време, което тя често прекарва пред телевизора или в разговори по телефона. Вместо да използвате бульони и готови миксове от подправки, просто сложете стръкче пресни джоджен и магданоз в супата – ефекта и аромата са незаменими.
Проявете търпение и отговорност към вашето и здравето на децата си – не позволявайте масовата култура да изземе вашите функции на родители и възпитатели. Да се следва здравословно хранене и начин на живот не е никак сложно, иска се само истински ентусиазъм и много желание.




Няма коментари:

Публикуване на коментар