четвъртък, 8 декември 2016 г.

Хирургични очни операции при рефракционни аномалии

В наши дни съществува широк спектър от рефракционни очни процедури, в това число и операции с лазер. Тези операции на очите се провеждат за коригиране на рефракционни аномалии като късогледство и далекогледство, така че използването на коригиращи лещи може да се окаже ненужно.
Един от тези типове са мускулно-очните операции. Те се изплозват при условие, че при очите не съответстват едно на друго поради проблеми в мускулите на окото. Малките извъночни мускули контролират движението на очите. Страбизмът е най-разпространеното състояние на окото, която подлежи на корекция чрез оперативно повлияване на мускулите на очите. Наличието на състояния като Синдром на Дуейн, може да наложат тази операции. Тя предвижда отслабване, стягане или ново позициониране на  очните мускули, в зависимост от анамнезата на конкретния медицински случай.
Широко разпространени са, също така, орбиталните и окулопластичните кабинети.
Орбитата представлява гнездото в черепа, в което е окото и структурите му. Понякога, аномалии в цокъла на окото могат да попречат на естественото функциониране на окото. Орбиталните и окулопластичните операции се правят за корекция на усложнения, отнасящи се с клепачите, системата на слъзния апарат (например, при неговото разкъсване), орбитата и гнездото.
Oкулопластичните операции предвиждат блефаропластика, при която единия от двата клепача се повлиява. Друг метод е чрез премахване на подкожна мастна тъкан или излишна кожа. Този метод обикновено се изплозва при диагностициране на идиопатичен оток на клепачите. Очакваният ефект може да бъде постигнат чрез подсилване на близките мускули и сухожилия. Тази процедура е известна и като лифт хирургия на клепача.
Други широко използвани и популярни процедури са лифт хирургия на челото, която е по-скоро козметична хирургична процедура, а не медицинске. Тя се извършва при случаи, при които се наблюдават ниски или увиснали вежди, които могат да затрудняват зрението. Операцията се извършва и за премахване на следите от възрастта от челото.

В наши дни съществува широк набор от мускулно-очни кабинети за повлияване на късогледството и далекогледството, като някои от тях се практикуват свободно, а други са все още обект на изследване и тестове. Всички те носят, макар и минимален риск за пациента, за това, някои хора предпочитат, ако не е наложително да не се подлагат на тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар