Ако сте от хората, които искат да се придържат
към здравословно хранене, вие
вероятно се интересувате от свойствата на отделните зеленчуци и плодове и от
въздействието им върху човешкия организъм.
Един от най-силните природни антибиотици е
чесъна. Неговата сила и антибактериални свойства са всеизвестни. Наред с кромид
лука и праза, той е носител на сулфиди, които са съединения на сярата. Те не
само засилват имунитета, но и се борят с възпалителните процеси в организма. За
да засилите въздействието и лечебната сила на чесъна, трябва да го приемате
намачкан, а лукът нарязан и след като е престоял известно време. Друга ценна
храна, която ни пази от болести е киселото мляко. Суроватката на този вкусен деликатес
е особено ценна, тъй като представлява пробиотик, който е полезен за нашия
организъм.
Когато имунната система функционира добре,
всички нейни части действат съгласувано и организмът ни се справя с всичко
бързо и ефективно. За да си набавим витамини и полезни хранителни вещества
включваме в нашето здравословно хранене и
сурови ядки. Те са ценни с това, че ни доставят витамин Е, който е антиоксидант
унищожаващ действието на свободните радикали. Витамин Е поддържа нашата кожа
стегната, еластична, млада и мека. Суровите слънчогледови ядки, бадеми и орехи
ни набавят така нужните наситени мастни киселини и зареждат нашето тяло с
енергия. Добре е да накисвате поне за половин час суровите ядки, за да
отстраните евентуални микроорганизми и плесен по тях. Когато ядките са
накиснати във вода, те стават по-меки и по-приятни за консумация. Добавете ги
към овесена каша или ги приемайте с плод – всеки вариант е добър и вкусен.
Когато следвате здравословно хранене и се движите достатъчно, всички системи във
вашия организъм ще работят в синхрон и ще боледувате рядко. Здравословната
храна ви помага да се борите с вирусите, както през зимата, така и през лятото,
защото добре знаем, че и през топлите месеци
може да бъдем поразени от настинка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар